Ugrás a tartalomra
2015. 05. 11.

Intézményünk Helyi Pedagógiai Programjában részletesen kidolgoztuk az egészséges életmódra nevelést. Az egészséges életvitel igényének alakítása ebben az életkorban kiemelt jelentőségű. Az egészségnevelés három részterülete: testi - szomatikus; pszichés - mentálhigiénés; szociális - társas mezőben folyó személyiségformálás. Az egészség megtartását segíti a helyes táplálkozás, amely biztosítja a növekvő szervezetnek az építéshez szükséges, megfelelő minőségű és mennyiségű, napi változatos étkezést, mérsékelt szénhidrát-, és gazdag, sokféle fehérjedús, vitamin és ásványianyag-tartalmú táplálékot. A szabad levegőn való tartózkodás, a séta, a kirándulás mind hozzájárulnak az egészség megtartásához.

A közelmúltban tartott egészségnapokon a programunkban megfogalmazottakat még inkább előtérbe helyeztük. Gyermekkorban az egészségre nevelésnek az élet további szakaszaira is kiható jelentősége van, ezért az óvodai egészségfejlesztés kiemelt feladat. Az egészséges táplálkozás egészségre gyakorolt hatásai adnak alapot a tevékenységeinknek. A gyerekek különböző alkalmakon, így a mostani egészségnapokon, a zöldségboltban, a veteményes kertekben, kirándulások alkalmával gyűjthettek tapasztalatokat, ismerkedtek a gyümölcsökkel, zöldségfélékkel. A minden érzékszervet megmozgató tapasztalatszerzés során versekkel, mondókákkal, mesékkel, körjátékokkal kísérve tettük még vonzóbbá a gyermekek részére. Az egészség témáját mindhárom csoportban az óvodapedagógusok gazdag és érdekes ötleteik alapján dolgozták fel, figyelembe véve a gyerekek életkori sajátosságait. Az egészségnapok keretén belül volt zenés reggeli torna, kisebb kirándulás, túra, valamint ellátogattunk a közeli kis boltba, ahol gazdag tavaszi zöldség-gyümölcs kínálatból válogathattunk. Az óvodában örömmel kóstolgatták a gyermekek a saját kezűleg kiválasztott zöldségeket, gyümölcsöket.

Ropogtattunk répát, karalábét, kóstoltunk paradicsomot, paprikát, hagymaféléket, uborkát, retket. A gyümölcsök közül ízletes almát, körtét, narancsot, banánt, epret fogyasztottunk. Az egészségnapok jegyében az óvoda konyháján különleges, egészséges hidegtálak készültek. A gazdag, ínycsiklandó tálon sonka, főtt tojás, lencsekrém, tejfölös túró zöldsaláta ágyon, paradicsommal, sárgarépaszeletekkel, retekszeletekkel díszítve sok kisgyermeket késztetett arra, hogy megkóstolja akár a nem mindennapi ízeket is. A nagycsoportos gyermekek ellátogattak a helyi fogászati rendelőbe, ahol közelről is megismerkedhettek a fogászati eszközökkel. Természetesen a legérdekesebb a „liftes” fogászati szék volt, melyet mindenki kipróbálhatott. A nagycsoportban a védőnő játékos beszélgetést kezdeményezett a gyermekekkel az óvodában és otthon előforduló balesetekről. Puzzle kirakóval, szemléltető képekkel, színezőkkel tette még érdekesebbé a témákat. A gyerekek maguk is bátran elmondhatták gondolataikat, megfogalmazhattak néhány nagyon fontos szabályt.

Az egészségnapokat programja a nagycsoportosok Balaton parti túrájával zárult. A Madárvártán csendben, a magukkal hozott távcsövön keresztül is megfigyelhettük a tájat, vízi növényeket, a repülő madarakat. Az élményekben gazdag délelőtt a strand területén ért véget. Jól esett a friss fűben tornázni, játékos jógagyakorlatokat végezni. Felnőttek és gyerekek egyaránt élvezték a föld, a víz, a napfény és a jó levegő mindenkit megnyugtató hatásait.